Logo

Szolgáltatások

GyümölcsészetKincskeresésKépzésekKiadványok, filmekKörnyezeti tanácsadásÖko kuckós praktikák Előadások, témanapokLétrás-tetői táborokTalajmegújító gazdálkodásÖko Kertész Klub

Aktuális projektek

Vidéktől a nagyvárosig - az egészséges talajokért!Az élet forrása

Lezárt projektek

CLIMATE NEEDS FARMERSA változatosság az életESTO projektKözösségek helyi értékei Európa tükrébenSzolgáltatásfejlesztéssel a fenntartható fejlődésértGömörszőlősi információs központSvájci-Magyar Együttműködési programFenntartható életmód tudásátadás GömörszőlősönVidéki táj és tájfajták védelmeGömör földjeKörnyezetpolitikai döntések elősegítéseHerman Ottó nyomábanKörnyezeti tudatosság fejlesztése az Avason

EFOP Az élet forrása Projektnyitó rendezvény és esélyegyenlőségi tréning

2017, június 26-án megtartottuk projektnyitó rendezvényünket, mely az esélyegyenlőségi tréninggel ötvözve valósult meg.

A projektnyitó rendezvény az Ökológiai Intézet Alapítvány igazgatójának, Dr Gyulai Ivánnak a köszöntőjével kezdődött, melyben bemutatta a projektet, részletesen ismertetve a gömöri térség programlehetőségeit.

Mind a gömöri, mind a miskolci színhelyeken a már bevált, és jól ismert programokon túl, új tevékenységekbe is bekapcsolódhatnak a fenntartható életmód iránt érdeklődők. Így például Gömörben a nagyobb rendezvények mellett (hagyományőrző napok, néptánc tábor, gombakiállítás) új színfolt lesz a gömöri családi napok és kirándulások eseménysorozata.
Három év alatt a két fő helyszínen és a partnertelepüléseken összesen 151 program valósul meg, több, mint 5000 fő részvételével.
A projekt közel 25 millió forintos költségvetése a Széchenyi 2020 program „Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével” tárgyú felhívása keretében valósul meg, 100%-os, vissza nem térítendő támogatási intenzitással.
A második rész az esélyegyenlőségről szólt, ahol a helyi esélyegyenlőségi programhoz való illeszkedést ismertette a Gömörszőlősi Önkormányzat részéről Kovács Szilvia, valamint a Keleméri Református Egyházközség részéről Fejes Lilla tiszteletes.
A partnertelepülésekről a polgármesterek vettek részt a tréningen, akik jó példákkal vagy jó gyakorlatokkal ismertették meg a résztvevőket, illetve a kevésbé sikeres próbálkozások hibáit látva, együtt gondolkodva sikerült néhány ötlettel gazdagodva hazatérni. A Keleméri kisebbségi Roma Önkormányzat jó példával érkezett a tréningre, ők kosárfonással foglalkoznak, négy éve viszik a vállalkozásukat, mára már bútorokat is készítenek ezzel a technikával. A dolgozóik a perifériára szorult rétegből kerültek ki, és ez a lehetőség egy biztos jövedelemhez juttatta a munkavállalókat esélyt adva nekik.

Nagy Balázs 2016
Minden jog fenntartva