Logo

Szolgáltatások

GyümölcsészetKincskeresésKépzésekKiadványok, filmekKörnyezeti tanácsadásÖko kuckós praktikák Előadások, témanapokLétrás-tetői táborokTalajmegújító gazdálkodásÖko Kertész Klub

Aktuális projektek

Vidéktől a nagyvárosig - az egészséges talajokért!Az élet forrása

Lezárt projektek

CLIMATE NEEDS FARMERSA változatosság az életESTO projektKözösségek helyi értékei Európa tükrébenSzolgáltatásfejlesztéssel a fenntartható fejlődésértGömörszőlősi információs központSvájci-Magyar Együttműködési programFenntartható életmód tudásátadás GömörszőlősönVidéki táj és tájfajták védelmeGömör földjeKörnyezetpolitikai döntések elősegítéseHerman Ottó nyomábanKörnyezeti tudatosság fejlesztése az Avason

FF KLUBNAP 1.

EFOP-1.3.5-16-2016-00067
AZ ÉLET FORRÁSA
FF KLUBNAP 1
HÁZILAG KIVITELEZHETŐ TECHNOLÓGIÁK

A projekt első fenntartható életmóddal kapcsolatos klubnapján a házilag kivitelezhető környezetbarát technológiákkal és azok megépítésének lehetőségével ismerkedtek meg a résztvevők.
Először a házilag könnyen elkészíthető napkollektorral működős aszalóberendezést ismerték meg. A napkollektor lelke egy meleg levegőt előállító abszorber, mely ebben az estben egy feketére festett csövekből áll, a csövek hosszában összetoldott sörösdobozokból készülnek.
Egy fadoboz, kevés kőzetgyapot, hőtükör fólia és polikarbonát lap szükséges még az összeállításhoz, valamint egy kályhacső, mely napkéményként működik, felgyorsítja a meleg levegő áramlását, hisz egyébként a keletkező pára a szekrényben csapódik le. Aszaláshoz így az ingyen rendelkezésre álló napfény energiáját használhatjkuk, így a lehető legkisebb környezeti terhelés mellett állíthatunk elő kitűnő minőségű tartósított élelmiszert.
A komposztáló árnyékszék szintén könnyen megépíthető, és hasznos építménye a háztartásnak. Napi ivóvízhasználatunk legjelentősebb hányada, hogy lehúzzuk a wc-t, annak érdekében hogy az ott keletkezett hulladékot elszállítsuk a szennyvíztisztítóba. Ha ezt helyben komposztáljuk, a keletkezett szerves anyagok visszakerülnek a természetes körforgásba, és mesterséges műtrágyák helyett természetes komposzttal javítjuk a talajunk szerkezetét.
Mindkét építményhez van Alapítványunknak összeszerelési és építési útmutatója, és ezt ajándékba kapja minden résztvevő.
A klubnap egy helyi termékekből készült ebéddel zárult.

Nagy Balázs 2016
Minden jog fenntartva