Logo

Szolgáltatások

GyümölcsészetKincskeresésKépzésekKiadványok, filmekKörnyezeti tanácsadásÖko kuckós praktikák Előadások, témanapokLétrás-tetői táborokTalajmegújító gazdálkodásÖko Kertész Klub

Aktuális projektek

Vidéktől a nagyvárosig - az egészséges talajokért!Az élet forrása

Lezárt projektek

CLIMATE NEEDS FARMERSA változatosság az életESTO projektKözösségek helyi értékei Európa tükrébenSzolgáltatásfejlesztéssel a fenntartható fejlődésértGömörszőlősi információs központSvájci-Magyar Együttműködési programFenntartható életmód tudásátadás GömörszőlősönVidéki táj és tájfajták védelmeGömör földjeKörnyezetpolitikai döntések elősegítéseHerman Ottó nyomábanKörnyezeti tudatosság fejlesztése az Avason

Tudásátadás rendezvény - ÖKOLÓGIAI LÁBNYOMUNK

EFOP 1.3.5.16-2016-00067
AZ ÉLET FORRÁSA
TUDÁSÁTADÁS RENDEZVÉNY - AZ ÉLET FORRÁSA
ÖKOLÓGIAI LÁBNYOMUNKA

Az előadás során elsőként az ökológiai lábnyom fogalmát ismerhették meg a résztvevő diákok. Egy ember vagy egy adott terület népességének a természetre gyakorolt hatását egy hektárban kifejezett mutatószámmal, az ökológiai lábnyommal lehet leírni.
A ökológiai lábnyom az a terület, ami károsodás nélkül meg tudja termelni az aktuális életvitelünkhöz szükséges javakat (élelem, energia ...). Az átlagos egy főre eső ökológiai lábnyom 2,2 hektár, 2,5-szer nagyobb, mint 1961-ben. Ám ha megnézzük, hogy a Földön 11,3 milliárd hektár biológiailag aktív föld- és tengerfelület van és 6,1 milliárd ember, akkor kiszámítható, hogy valójában minden emberre csak 1,8 hektár jut.
Kiderült az előadásból, mit hivatott mérni az ökológiai lábnyom, majd megtudtuk azt is,  az ökológia lábnyom értéke és mértéke nem pontos mérőszám, hanem csak hozzávetőleges, irányadó. Célja leginkább a figyelem felkeltése, és az emberek meggyőzése arról, hogy változtassanak a fogyasztói szokásaikon.
Ezután megismertük, az ökológiai lábnyom mérésének módszertanát és aki szerette volna, kiszámította saját lábnyomát, majd megnéztük hogyan lehet egy iskola ökológiai lábnyomát kiszámolni.
Megtudtuk kiknek van a legnagyobb, illetve a legkisebb lábnyomuk, a három vezető ország az Egyesült Államok, az Arab Emirátusok, illetve Kanada (mindannyian 9 hektár körüli értékkel bírnak). A három legkisebb Mozambik, Banglades, és Nepál (0, 5 körüli értékkel). Magyarország ökológiai lábnyoma 3,7 hektár átlagosan.
A Földön minden emberre csak 1,8 hektár jutna, így a számokat megnézve látható, hogy mennyire kihasználjuk a környezetet.
Az előadás végén feltártuk a lehetőségeket, ki mit tehet Földünkért. Kiderült, apró lépésekkel is csökkenthető a saját ökológiai lábnyom.

A kérdések, melyeket a diákok feltettek arra sarkall bennünket, minél több hasonló tudásfeltáró előadást kell tartanunk, mert fiataljaink érdeklődőek, és aggódnak jövőjükért, s felelős, tudatos diákok vannak országunkban, régiónkban.

Nagy Balázs 2016
Minden jog fenntartva