Logo

Szolgáltatások

GyümölcsészetKincskeresésKépzésekKiadványok, filmekKörnyezeti tanácsadásÖko kuckós praktikák Előadások, témanapokLétrás-tetői táborokTalajmegújító gazdálkodásÖko Kertész Klub

Aktuális projektek

Vidéktől a nagyvárosig - az egészséges talajokért!Az élet forrása

Lezárt projektek

CLIMATE NEEDS FARMERSA változatosság az életESTO projektKözösségek helyi értékei Európa tükrébenSzolgáltatásfejlesztéssel a fenntartható fejlődésértGömörszőlősi információs központSvájci-Magyar Együttműködési programFenntartható életmód tudásátadás GömörszőlősönVidéki táj és tájfajták védelmeGömör földjeKörnyezetpolitikai döntések elősegítéseHerman Ottó nyomábanKörnyezeti tudatosság fejlesztése az Avason

Fenntartható Falu Program

Tisztelt Látogatóink!

Az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány igazgatójaként köszöntöm Önöket. 1992-ben alakult Intézetünk célja, hogy szolgálja a társadalom fenntarthatósággal kapcsolatos ismereteinek és szemléletének fejlődését, és hozzájáruljon a fenntartható társadalomhoz vezető út gyakorlati lépéseinek kimunkálásához. Gömörszőlősi programunkat, mint mintaprogramot, ennek a két célnak a megvalósításáért hoztuk létre 1993-ban.

Gömörszőlős Miskolctól 50 kilométer távolságban, északra található, nagyon közel Szlovákia határához. Az alig hetvenfős település magán hordozza az aprófalvas vidéki területek minden jellemzőjét: az elöregedő helyi népességet; a funkciót veszített épületeket; a kiüresedett helyi piacokat; a nyomaiban még fellelhető hagyományos paraszti kultúrát; az újraéledő természeti tájat; a viszonylagos nyugalmat, csendet, tiszta környezetet.

A gömörszőlősi program erre a kétarcúságra próbál megoldást kínálni a fenntarthatóság szemléletében. Hogyan lehet megélni e társadalmilag és gazdaságilag süllyedő világban, anélkül, hogy a természeti környezetet károsítanánk?

Erre a szellemi kalandtúrára hívjuk Önöket nagy-nagy vendégszeretettel. Több, mint húsz év tapasztalatáról, küzdelmeiről, eredményeiről és kudarcairól tudunk beszámolni látogatóinknak, miközben megismerhetik a gömöri táj szépségét, a helyi ízeket, a fennmaradt helyi szokásokat, vagy éppen a fenntarthatóságot támogató újszerű megoldásokat a házban és ház körül, illetve ízelítőt kaphatnak a gömörszőlősi fenntarthatósági iskola nézeteiből.

Nagy Balázs 2016
Minden jog fenntartva