Logo

Szolgáltatások

GyümölcsészetKincskeresésKépzésekKiadványok, filmekKörnyezeti tanácsadásÖko kuckós praktikák Előadások, témanapokLétrás-tetői táborokTalajmegújító gazdálkodásÖko Kertész Klub

Aktuális projektek

Vidéktől a nagyvárosig - az egészséges talajokért!Az élet forrása

Lezárt projektek

CLIMATE NEEDS FARMERSA változatosság az életESTO projektKözösségek helyi értékei Európa tükrébenSzolgáltatásfejlesztéssel a fenntartható fejlődésértGömörszőlősi információs központSvájci-Magyar Együttműködési programFenntartható életmód tudásátadás GömörszőlősönVidéki táj és tájfajták védelmeGömör földjeKörnyezetpolitikai döntések elősegítéseHerman Ottó nyomábanKörnyezeti tudatosság fejlesztése az Avason

CLIMATE NEEDS FARMERS

Projektazonosító: HU-2012-Leo-PA-6079
A mezőgazdálkodás és a klímaváltozás, valamint a fenntartható élelmiszer termelés összefüggéseiben a gazdálkodók tudása és megértése alapvető fontosságú. Míg számos kutatás foglalkozik a klímaváltozás és fenntarthatóság kérdéseivel, a gyakorlatban jóval kevesebb az elérhető és alkalmazott információ, tudás. A jelenlegi mezőgazdasági szakképzés még mindig hangsúlyosan az intenzív, jelentős CO2 és NO2 kibocsátást eredményező gazdálkodást támogatja.
A mezőgazdálkodás más szempontú megközelítésének megismertetésére, klímabarát módszerek és jó gyakorlatok, érdekes kezdeményezések megismerésére szerveződött a „CLIMATE” Leonardo Partnership projekt, melyben 6 ország (Ausztria, Német-, Lengyel-, Francia-, Török-, Magyarország) különböző szervezetei, intézményei számos szakember bevonásával dolgoznak együtt.
A „CLIMATE” elnevezés nemcsak a klíma/éghajlat szó megfelelője, hanem egyben egy mozaikszó is, a következő angol szavakból: Cooperation – együttműködés; Limitation-korlátozás; Innovation – innováció; Mobilization – mobilizáció; Action – cselekvés; Tradition – hagyomány; Education – oktatás.
Elképzelésünk szerint olyan, sokak számára hasznosítható ismereteket tudunk majd közvetíteni a projekt során, mint az agrobiodiverzitás, élelmiszerbiztonság, talajéltető talajművelés, természetvédelem, stb.
A program eredményeként elkészül a tapasztalatok, megszerzett ismeretek elérhetését segítő honlap, egy kézikönyv, és egy 6 nyelvű szakmai szószedet, valamint az ökológiai gazdálkodást oktató iskolák európai adatbázisa, és a program ismertetését szolgáló könyvjelző is.

További információ: http://climateneedfarmers.webs.com címen.

Nagy Balázs 2016
Minden jog fenntartva