Logo

Szolgáltatások

GyümölcsészetKincskeresésKépzésekKiadványok, filmekKörnyezeti tanácsadásÖko kuckós praktikák Előadások, témanapokLétrás-tetői táborokTalajmegújító gazdálkodásÖko Kertész Klub

Aktuális projektek

Vidéktől a nagyvárosig - az egészséges talajokért!Az élet forrása

Lezárt projektek

CLIMATE NEEDS FARMERSA változatosság az életESTO projektKözösségek helyi értékei Európa tükrébenSzolgáltatásfejlesztéssel a fenntartható fejlődésértGömörszőlősi információs központSvájci-Magyar Együttműködési programFenntartható életmód tudásátadás GömörszőlősönVidéki táj és tájfajták védelmeGömör földjeKörnyezetpolitikai döntések elősegítéseHerman Ottó nyomábanKörnyezeti tudatosság fejlesztése az Avason

Programajánló

Ajánlónkban program elemeket kínálunk fel, és azt a szabadságot, hogy látogató csoportjaink saját érdeklődésük, idejük, és anyagi lehetőségeik függvényében állítsák össze a nekik leginkább megfelelő programot.

Látogatóinkat három, illetve négy ágyas szobákban tudjuk elszállásolni, és többnyire helyi alapanyagból, helyben készült házi ételekkel ellátni. Minderre saját gazdaságunk és konyhánk, szállásépületeink és fogadó központunk nyújt lehetőséget. Épületeink kialakítása és működtetése lehetőséget kínál arra, hogy látogatóink tartózkodási idejük alatt közvetlen ismereteket szerezzenek a környezetbarát, energiatakarékos megoldásokról. Felkínáljuk a hagyományos kézműves ismeretek megszerzésének, gyakorlásának lehetőségét, vagy éppen a szerves gazdálkodás szezonálisan éppen aktuális munkáiban való részvételt is: gyümölcskertészkedés; gyümölcsfeldolgozás; biogazdálkodás; mélymulcsos kertművelés; komposztálás; élelmiszer-feldolgozás; állattartás, stb.
Szívesen fogadunk olyan látogató csoportokat is, akik csak részben veszik igénybe szakmai szolgáltatásainkat, és önmaguk számára szerveznek programot, képzést. Ennek feltétele, hogy a tematika kapcsolódjon a fenntarthatóság ismereteihez, szellemiségéhez.

A gömörszőlősi fenntartható fejlődési iskola szellemi ajánlata

A teljes program három és fél napot vesz igénybe, de a látogatók kérhetik egyenként is a különböző elemeket idejüknek, érdeklődésüknek megfelelően, vagy ezt a tematikát rövidebb időben, de legalább két napban összetömörítve. Az előadásokat, beszélgetéseket Gyulai Iván, az Intézet igazgatója tartja. Minden napba beiktatunk kisebb, a témához tartozó kirándulásokat a falu környezetében, illetve tanulságos játékokat játszhatnak közösen, vagy bátorságpróbán vehetnek részt.

Program elemek:

Egy nap bevezetés a fenntartható fejlődés világába

Előadás, beszélgetés a fenntartható fejlődés sokat vitatott fogalmáról; a fejlődésről, növekedésről és az evolúcióról; a fenntarthatóság filozófiai alapjairól; a rendszerszemléletről.

Fél nap a fenntarthatatlan világ jelenségeiről

Előadások, beszélgetések a fenntarthatatlan világ jelenségeiről, klímaváltozásról, túlnépesedésről, túlfogyasztásról, szociális igazságtalanságról, ökológiai lábnyomról, a csökkenő erőforrásokról, és Magyarország fenntarthatósági helyzetéről.

Fél nap a fenntarthatatlan világ okairól

Előadások, beszélgetések a fenntarthatóság értékeiről, az erkölcs szerepéről, a tudásról, szemléletről, a politikáról, a megközelítésekről, a fennálló intézményekről és mindezek kapcsolatáról a fenntarthatatlan társadalomhoz.

Fél nap a szektorokról

Előadások, beszélgetések az energiáról, mezőgazdaságról, iparról, közlekedésről, környezetvédelemről.

Fél nap a jövőről

Előadások, beszélgetések a jövő lehetséges forgatókönyveiről, az esélyekről, a változások elkerülhetetlenségéről és annak eszközeiről.

Fél nap a gömörszőlősi programról

A gömörszőlősi program ismertetése, az elvek, a gyakorlati megvalósítás nehézségei, buktatói, a program tanulságai, valamint a programhoz tartozó létesítmények megtekintése, mint pl., megújuló energia a gyakorlatban (napkollektor, napelem, faelgázosító kazán, esővízgyűjtő, szürkevíz-tisztítás, szélkerék, stb.).

A gömörszőlősi fenntartható fejlődési iskola ajánlata a gyakorlati ismeretszerzésre

Az egyes programok időszakiak, függnek az évszaktól, néha az időjárástól is. Általában fél-egy napot vesznek igénybe. A változó lehetőségek miatt a programokat előre kell kérni, egyeztetni.

Az aszalás tudománya: napkollektoros aszaló készítésének módja; aszalható gyümölcsök, zöldségek, gombák; az aszalás gyakorlata; teák a természet herbáriumából.

Gömöri ízek: ismerkedés a kemencével; kemencés ételek elkészítése; kenyérlángos dagasztása és sütése.

A fa tüzelése: milyen fát és milyen állapotban tüzeljünk el, és milyen berendezésben a maximális hatékonyság érdekében?

Sajtkészítés: a sajt az állat takarmányozásától, a fejésen keresztül a készítésig.

A gyümölcsészet mesterfogásai:
faültetés, metszés, védekezés a kártevők ellen, gyümölcsfajták.

A gyümölcsfeldolgozás hagyományai: aszalás, befőzés, kandírozás, lekvárfőzés.

Ember és környezetkímélő kertművelés
- a mélymulcsos technika és permakultúra gyakorlati ismeretei.

A komposztálás mesterfogásai: komposztkas készítése, komposztáló árnyékszékek, komposztfűtésű melegház, komposztálás és a komposzt felhasználása.

Nemezelés, nemezszőnyeg készítése.

A fenntarthatóságnak megfelelő háztartásvitel: mit használjunk a háztartásunkban, mit vegyünk, készítsünk magunk, mit tegyünk a hulladékainkkal?

Ismeretszerző kirándulások a környéken


Fél, vagy egy napos kirándulásokat kínálunk szakvezetéssel, amelyek során kultúrtörténeti és természettudományos ismereteket lehet szerezni, vagy gyakorlati, hasznosítható ismertekre szert tenni.

Gombaismereti túra

Botanikai túra a külterjes gyümölcsösbe

Kirándulás a keleméri-Mohosokhoz

Kultúrtörténeti séta a faluban

Kirándulás az Aggteleki Nemzeti Parkba

Nagy Balázs 2016
Minden jog fenntartva