Logo

Szolgáltatások

GyümölcsészetKincskeresésKépzésekKiadványok, filmekKörnyezeti tanácsadásÖko kuckós praktikák Előadások, témanapokLétrás-tetői táborokTalajmegújító gazdálkodásÖko Kertész Klub

Aktuális projektek

Vidéktől a nagyvárosig - az egészséges talajokért!Az élet forrása

Lezárt projektek

CLIMATE NEEDS FARMERSA változatosság az életESTO projektKözösségek helyi értékei Európa tükrébenSzolgáltatásfejlesztéssel a fenntartható fejlődésértGömörszőlősi információs központSvájci-Magyar Együttműködési programFenntartható életmód tudásátadás GömörszőlősönVidéki táj és tájfajták védelmeGömör földjeKörnyezetpolitikai döntések elősegítéseHerman Ottó nyomábanKörnyezeti tudatosság fejlesztése az Avason

Kincskeresés

A kincskereső módszertanának hazai elterjesztője, Fűzfa Zoltán, aki az Amerikai Egyesült Államokban tett tanulmányútja során megismerte az ottani vidékfejlesztési alternatívákat és a környezeti nevelési projekteket. Itt szerzett gyakorlati tapasztalatot a Questing nevű kincskeresésben is, mely szokatlan látásmódra tanít. A módszer lényege, hogy lakóhelyünk rejtett természeti és kulturális értékeit, kincseit felfedezzük, és azokhoz egy kincskeresés során minél több felfedezőt elvezessünk úgy, hogy ők is részesei legyenek a kalandos felfedezésnek. Rendkívül természetbarát, gyakorlatilag semmilyen "készülék" nem szükséges hozzá.
A kincskeresés kreatív és inspiráló módszer, amelyet a környezeti nevelésen túl akár a helytörténeti, illetve földrajz oktatáshoz is nagyszerűen illeszthetnek a pedagógusok, valamint a szabadidő hasznos eltöltésére vállalkozó szülők, családok, baráti társaságok is bátran belevághatnak.
Az Ökológiai Intézet Alapítvány 2006 óta vesz részt a hazai kincskereső utak kialakításában, azóta több mint 40 ilyen útvonal készült el, melyet naponta keresnek fel diákcsoportok és családok is. Számos hely került közelebb e módszer által a felfedezőkhöz Miskolcon, Drégelypalánkon, Telkibányán, Pénzesgyőrben, Répáshután, Gömörszőlősön.

A kincskeresés a települést és annak környékét alapos megfigyelésen keresztül izgalmas és élvezetes módon ismerteti meg a résztvevőkkel. Miskolcon jelenleg hat útvonal járható.A kézzel rajzolt térképek és a tájékozódást segítő versek szabadon letölthetők honlapunkról. Bízunk benne, hogy e módszer segítségével minél több érdeklődőt elvezethetünk környékünk legeldugottabb helyein is megtalálható kincsekhez.

Eddigi anyagaink:
Avasi BORangoló (Miskolc)
Barátok útja (Miskolc - Diósgyőr)
Belvárosi korzó (Miskolc)
Királyok útján (Majális park, Királyasztal)
Lilla útja (Lillafüred)
Zöld tekergő (Miskolc)
Gömörszőlős meséje (Gömörszőlős)
Vackor túra (Gömörszőlős)
Ökolábon Gömörben (Gömör)
Szeleta kultúra (Herman Ottó nyomában)
Barangoló barlangoló (Arnóton)
Arnóti tulipánok

Kapcsolat: F. Nagy Zsuzsanna iroda@ecolinst.hu

Kapcsolatfelvétel


Nagy Balázs 2016
Minden jog fenntartva