Logo

Szolgáltatások

GyümölcsészetKincskeresésKépzésekKiadványok, filmekKörnyezeti tanácsadásÖko kuckós praktikák Előadások, témanapokLétrás-tetői táborokTalajmegújító gazdálkodásÖko Kertész Klub

Aktuális projektek

Vidéktől a nagyvárosig - az egészséges talajokért!Az élet forrása

Lezárt projektek

CLIMATE NEEDS FARMERSA változatosság az életESTO projektKözösségek helyi értékei Európa tükrébenSzolgáltatásfejlesztéssel a fenntartható fejlődésértGömörszőlősi információs központSvájci-Magyar Együttműködési programFenntartható életmód tudásátadás GömörszőlősönVidéki táj és tájfajták védelmeGömör földjeKörnyezetpolitikai döntések elősegítéseHerman Ottó nyomábanKörnyezeti tudatosság fejlesztése az Avason

Svájci-Magyar Együttműködési program

Svájci-Magyar Együttműködési program

Rövid program:

A projekt hozzájárul a fenntartható életmód szemléletének és gyakorlati ismereteinek elterjedéséhez, ezáltal az emberek hatékonyabban használják fel a környezet erőforrásait, így csökken a környezet terhelése, és javul az állapota. A környezeti célokhoz kapcsolódó szociális cél, hogy a szegény vidéki népesség olyan ismeretekhez jusson, amelyekkel pénz hiányában is javíthatja életminőségét.A közmunkaprogramok zöldítése is cél.
Célcsoportunk a gömöri önkormányzatok közmunka vezetői, közmunkásai, érdeklődő lakosság, mezőgazdasági szakképzésben részesülők, gyermekek, hátrányos helyzetű nők és romák.
A tevékenységek gerincét a fenntartható erőforrás-használathoz kötődő gyakorlati képzések adják. A képzések témái a mélymulcsos kertművelés, növény társítás, biológiai növényvédelem; komposztálási ismeretek – komposztkas, komposzt WC építése, komposzt fűtésű melegház ; energiatakarékosság, fa hatékony tüzelése, napenergia hasznosítása, sörkollektor építése; fenntartható életmód a háztartások gyakorlatában; gomba, gyógy- és fűszernövény ismeret; tájfajták megőrzése és hasznosítása. A projekt része a képzések feltételeinek biztosítása, mint a szükséges műhely felújítása, felszerelése, a bemutatásra kerülő prototípusok (komposzt fűtésű melegház; rakétatűzhely; komposzt alomszék; sörkollektoros szárító) létrehozása, a képzéshez szükséges ismerethordozók megírása és kiadása. A tréningeket motivációs célú látogató programok egészítik ki, amelyek a térség lakosságának szólnak.

SMCA-2013-0796-Z
TÁMOGATÁS: 10.717.000 Ft
Önerő: 1.199.000 Ft
A projekt teljes költségvetése: 11.936.000 Ft
A projekt időszak: 2014. április 1. – 2015. február 28.

Nagy Balázs 2016
Minden jog fenntartva