Logo

Szolgáltatások

GyümölcsészetKincskeresésKépzésekKiadványok, filmekKörnyezeti tanácsadásÖko kuckós praktikák Előadások, témanapokLétrás-tetői táborokTalajmegújító gazdálkodásÖko Kertész Klub

Aktuális projektek

Vidéktől a nagyvárosig - az egészséges talajokért!Az élet forrása

Lezárt projektek

CLIMATE NEEDS FARMERSA változatosság az életESTO projektKözösségek helyi értékei Európa tükrébenSzolgáltatásfejlesztéssel a fenntartható fejlődésértGömörszőlősi információs központSvájci-Magyar Együttműködési programFenntartható életmód tudásátadás GömörszőlősönVidéki táj és tájfajták védelmeGömör földjeKörnyezetpolitikai döntések elősegítéseHerman Ottó nyomábanKörnyezeti tudatosság fejlesztése az Avason

Főző Klub Ökosan: ÉLtető, EGÉSZséges ÉLelmek

Különös gonddal válogattuk év végi Főző Klub sorozatunk témáit, meghívott szakembereit, felhasználandó alapanyagainkat. Mottónk: helyből, helyit, helyben!
A kiscsoportos (max. 10 fő) műhelymunkára jelentkezők a kenyér, tej, hal, gomba, növényi csírák elkészítését, konyhai felhasználásuk praktikumait ismerhetik meg elkötelezett szakemberek révén, akik ezúttal nem titkolják fortélyaikat. Megtudhatjuk tőlük, hogyan készíthetjük el legegyszerűbben a hétköznapokban oly fontos, alapvető élelmiszereket, vagy éppen az ezeket kiegészítő, egészséges ínyencségeket. Közösen elkészítjük és természetesen meg is kóstóljuk őket.

• Mennyi féle tejes ÉLelmet “varázsolhatunk” családunk asztalára, ha már sikerült a házitej beszerzést megoldanunk?
• Hogyan készül “Pisti kenyere”, vagy éppen a tízórai harapnivaló ÉLesztővel, vagy éppen kovásszal?
• Miként érdemes az ÉLtető kristálytiszta karsztvízben nevelkedett garadnai pisztrángokat, a bükki erdők puha avarából előbukkanó gombákat elkészíteni, hogy értékes ízvilágukat megőrizzük?
• Hogyan csalogathatunk ki és készíthetünk egy marék száraz MAGból, a lehető legteljesebb ÉLtető növényi csírát, melyek aromája igazi meglepetésként újíthatja meg hétköznapi étkeinket?
• Miként törekedhetünk a konyhai eszközök, tisztítószerek, vegyianyagok gondos megválasztásával arra, hogy ne veszélyeztessük ÉLelmiszereink minőségét? Azaz saját és családunk EGÉSZségét!
Az ÉLtető, EGÉSZséges ÉLelmek iránt érdeklődők az adott téma alapjait ismertető bevezetőt követően, gyakorlatban is részt vesznek a feldolgozás, sütés, főzés, műveleteiben. Természetesen a közösen készített finomságokat meg is kóstolhatják. Ezen túlmenően recepteket és tanácsokat kapnak ahhoz, hogy saját konyhájukban, minél zökkenőmentesebben illeszthessék be a Főző Klubbon tanultakat.

Helyszín: Ökológiai Intézet Alapítvány Öko-kuckó, Miskolc, Kossuth utca 13.
Részvételi hozzájárulás: 5.000 Ft/alkalom
Teljes sorozat kedvezménnyel (5 alkalom ajándék kártyával): 23.000 Ft
Jelentkezni név és elérhetőség megadásával az 46/505-768 telefonszámon, vagy az iroda@ecolinst.hu emailon lehet.
-------------------------------------
A Főző Klub sorozat tematikája:

1. TEJFELDOLGOZÁS HÁZILAG
Gyakorlati műhelymunka kóstolóval, receptekkel…
2016. november 15. (kedd), 17-20 óra között
Tejkészítmények előállítása (tejföl, túró, író, gomolya, kemény sajt, stb.), házi pasztőrözés és egyéb fortélyok, a mezőnagymihályi főállású anyuka, Csíkos Józsefné (Marcsi) és a műhelymunka résztvevőinek közreműködésével.

2. KENYÉRSÜTÉS HÁZILAG
Gyakorlati műhelymunka kóstolóval, receptekkel…
November 22. (kedd) 17-20 óra
A hétköznapokon is elkészíthető finom kenyerek, tízóraira is bekészíthető péksütemények titkait Hegedűs István mutatja meg a résztvevőknek. “Pisti kenyerét” ezúttal nem a Végállomás Étteremben, hanem az Öko Kuckónkban kóstolhatjuk.

3. GOMBA A KONYHÁBAN
Gyakorlati műhelymunka kóstolóval, receptekkel…
November 29. (kedd) 17-20 óra
A gomba nem csak finom étek, hanem gyógyszer is. Napi étkezésünkbe beépítve segíthetünk egészségünk megőrzésében. Hogyan? Ezt Szaniszlai Nagy Éva, Darai Balázs gomba szakellenőrrel közösen a Miskolci Gombász Egyesület tagjai mutatják meg a jelentkezők számára.

4. CSÍRÁZTATÁS OTTHON
Gyakorlati műhelymunka kóstolóval, receptekkel…
December 6. (kedd) 17-20 óra
A téli hónapokban különösen fontos szerepe lehet a különböző gabonák, magvak csíráztatásának, akár az ünnepekhez kapcsolódóan is. Tabletták, vitaminok helyett pár forintból készíthetők, ám vagy sikerül, vagy nem. A csíráztatás, csíranövények étrendbe illesztése mellett a legfontosabb élelmiszerünket, a vizet is megvizsgáljuk. Ezen túlmenően F. Nag Zsuzsanna tanácsokat ad ahhoz is, miként törekedhetünk a konyhai eszközök, tisztítószerek, vegyianyagok gondos megválasztásával arra, hogy ne veszélyeztessük az esetleg nagy gonddal beszerzett ÉLelmiszereink minőségét, azaz saját és családunk EGÉSZségét!

5. PISZTRÁNG A KONYHÁBAN
Gyakorlati műhelymunka kóstolóval, receptekkel…
December 13. (kedd) 17-20 óra
Miért jó ha halat fogyasztunk? Milyen egyszerű fogásokkal készíthetjük magunk is elő akár a karácsonyi pisztrángot? Ezúttal nem kell Lillafüredig utaznunk, hogy megtudhassuk, hiszen ezeknek a fortélyoknak a megismerésében Hoitsy György, a pisztrángtelep vezetője személyesen segíti majd a jelentkezőket. Ínycsiklandozó alapanyagok, füstölt pisztráng, majonéz, mascarpone, saláták összeállítása, pástétom, marinálás, sütés, azaz változatos konyhatechnikai eljárások sokaságát ismerhetjük meg, melyekkel a későbbiekben, bárkit levehetünk a lábáról, még ha a halaktól addig idegenkedett is.
Jelentkezni név és elérhetőség megadásával az 46/505-768 telefonszámon, vagy az iroda@ecolinst.hu emailon lehet.

Részvételi hozzájárulás:
5 alkalom: 23.000 Ft
1 alkalom: 5.000 Ft
Az átutalást követően e-mailben jelentkezést igazoló levelet küldünk.
KIZÁRÓLAG EZZEL válik érvényessé a részvétel.
Számlaszám: Ökológiai Intézet Alapítvány: 10102718-11364415-00000007

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!
Ökológiai Intézet Alapítvány

Kapcsolatfelvétel


Nagy Balázs 2016
Minden jog fenntartva